Tinerii si propriile lor valori – va fi un proiect ce ofera tinerilor o platforma pentru schimbul de idei cu privire la cultura urbana, stil antreprenorial, educatie, muzica, vise, dezvoltarea carierei. Viziunea noastra este sa devenim spiritul unei generatii; pentru a face acest lucru, incercam sa intelegem tinerii, cum isi construiesc ei sistemele de valori, cum interactioneaza si ce aspiratii au. ANCCSR si CIADO sunt, fiecare in parte, specalisti in domeniul relatiilor inter-umane, sociale, politici europene in materie de preventie antidrog, cultura, educatie si vor colabora cu autoritatile locale pentru implementarea proiectului.
Dorim ca in prima parte a proiectului, participantii sa fie formatori de opinie in cadrul generatiei lor sau tineri dedicati voluntariatului si muncii in folosul comunitatii, ceea ce ne va ajuta sa dobandim o imagine mai complexa asupra tineretului din Romania.
Incercam sa derulam o cercetare cat mai reprezentativa; pentru aceasta vom construi un ghid al intrebarilor cat mai concret. Vrem ca proiectul nostru sa duca la o conturare a unei imagini cuprinzatoare cu privire la ce gandesc tinerii romani in materie de sport, tehnologie, voluntariat, educatie, cultura, valori, modele aspirationale personale, diversitate si toleranta. Studiul nostru nu va avea rigoarea sociologica specifica cifrelor, esantioanelor, erorilor de masura, scalelor etc. Nu dorim sa producem inca un studiu sociologic formal si impersonal, nu este in stilul nostru.
Incercam, in schimb, sa mergem la radacina judecatilor si prejudecatilor care ghideaza comportamentul tinerilor romani. Facem acest lucru prin crearea cadrului unui dialog sincer si deschis, folosind totodata mijloace calitative de stabilire a modelelor si profilelor. Produsul final va fi un studiu usor de citit, o evaluare a ceea ce gandesc si simt tinerii romani, un ghid si o sursa de inspiratie adresata institutiilor de educatie, organizatiilor de tineret, profesorilor, jurnalistilor, studentilor, partidelor politice si publicului larg.
Descoperirile noastre nu vor fi intotdeauna pe cat am fi sperat. Se pare ca de multe ori sistemul educational din Romania nu reuseste sa raspunda nevoilor si dorintelor elevilor si studentilor. In acelasi timp, tinerii din mediile urbane din Romania nu sunt intotdeauna atat de toleranti, proactivi, orientati spre “a face”, democratici si sensibili la diversitate pe cat ne-am fi dorit.
Mai multe capitole ale studiului nostru vor fi semnale de alarma pentru toti cei interesati de viitorul Romaniei, intrucat tinerii de azi sunt liderii si cetatenii de maine. Suntem acum mai convinsi ca oricand ca misiunea este cea corecta si tinem sa subliniem ca educatia moderna, orientata spre practica si actiune, trebuie sa devina prioritatea numarul 1 a Romaniei.
Actiunile se vor desfasura in Casele de Cultura ale Sindicatelor, fiind organizate seminarii, colocvii, conferinte, dezbateri despre sport, tehnologie, voluntariat, educatie, cultura, valori, modele aspirationale personale, diversitate si toleranta.
Parteneri Nationali: Ministerul Educatiei, Stiintei si Inovarii, Federatia Nationala a Parintilor din
Invatamantul Pre-universitar.
Actiunile vor fi desfasurate extracuricular, in stransa colaborare cu Consiliul Judetean, Primarie, IPJ, ISJ, Comitetul parintilor, Consiliul judetean al elevilor, sindicate (CNSRL – Fratia, CNS – Cartel Alfa, BNS, CSDR)
Parteneri media: Agerpres, Antena 1, TVR, presa scrisa si audio-vizuala locala
Programul de desfasurare: sambata si duminica.