Trebuie să facem o distincţie între dependenţa de calculator, de internet şi de jocurile video. “Când vorbim despre o dependenţă de calculator, aceasta este o dependenţă de obiectul însuşi. Astfel copilul va simţi nevoia să stea în faţă calculatorului, să se uite prin foldere, să se uite prin imagini, fără a se juca non-stop sau a sta pe net”.

Spre deosebire de dependenţa de calculator, cea de internet se manifestă prin nevoia constantă de a fi conectat la acesta. Indiferent dacă are în mână un telefon, o tabletă sau stă în faţă calculatorului, copilul este interesat doar de navigarea pe internet, de a fi la curent cu toate ştirile sau de a socializa prin intermediul acestuia. Dacă dispozitivul pe care îl utilizează nu are acces la internet, copilul devine dezinteresat de acesta, însă este într-o continuă căutare de conexiune.

Probabil cea mai gravă formă dintre cele trei este dependenţa de jocurile video, deoarece copilul va putea trece de la a juca un joc online la a juca un joc care nu necesită conexiune. În felul acesta modificările care se produc stilului de viaţă sunt accelerate.

“Efectele petrecerii unui timp tot mai îndelungat jucându-se pe internet pot fi anxietate, depresie, izolare, comportament agresiv faţă de cei apropiaţi, probleme de adaptare şi socializare, scăderea capacităţii de concentrare, tulburări alimentare şi ale somnului. De asemenea, pot urma şi probleme medicale cum sunt durerile de cap şi ochi, ameţeală sau dureri de stomac”,

Comentariile sunt închise.